تحولات منطقه

با وجود تداوم آلودگی هوای مشهد در چند روز پی در پی هنوز تصمیمی برای تعطیلی گرفته نشده است.

تداوم آلودگی هوا در مشهد بدون تعطیلی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس، آلودگی هوا یک هفته‌ای است که به‌صورت میانگین با عدد شاخص آلایندگی ۱۰۵ تا ۱۶۹ در محدوده ساعت ۹ صبح میهمان مشهدی‌هاست؛ شهری که دست‌کم ۱۰ سال است مازوت‌سوزی مداوم دارد و نزدیک به هشت سال است علاوه بر کانون‌های داخلی، از ریزگردها یا همان میهمان‌های ناخوانده خارجی از ترکمنستان و افغانستان نیز میزبانی می‌کند. این آلودگی هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی و نگرانی برای در معرض قرار گرفتن کودکان و افراد با شرایط و بیماری‌های خاص بیش از پیش خودنمایی می‌کند که تعطیلی مدارس و اداره‌ها یکی از راهکارهای موجود برای کنترل و پیشگیری از وخیم‌تر شدن اوضاع به شمار می‌رود. برای بررسی اینکه وضعیت آلودگی هوا و تداوم آن چگونه است و تعطیلی تحت چه شرایط و ضوابطی صورت می‌گیرد که این چند روز در هیچ مقطع تحصیلی‌ای شاهد اعلام تعطیلی نبودیم، به سراغ کارشناسان می‌رویم.

از روز شنبه هشدار نارنجی صادر کردیم

کارشناس هواشناسی خراسان رضوی درباره وضعیت آلودگی هوای مشهد با اشاره به عدد ۱۶۰ برای شاخص لحظه‌ای و میانگین آلودگی هوا در ظهر روز یکشنبه به خبرنگار ما می‌گوید: از پنج‌شنبه گذشته هشدار زرد مبنی بر افزایش آلاینده‌ها و کاهش کیفیت هوا و روز شنبه نیز هشدار سطح نارنجی برای مشهد صادر کردیم. پیش‌بینی‌ها نیز نشان‌دهنده این است که این وضعیت تا روز چهارشنبه به‌تناوب ادامه خواهد داشت. پس از روز چهارشنبه، امیدواریم وضعیت آلودگی به سمت کاهش برود.

محمد اصغری با بیان اینکه از روز سه‌شنبه وزش باد به مقدار زیادی افزایش خواهد یافت، ادامه می‌دهد: این وزش باد با گرد و خاک و انتقال ذرات گرد و غبار از نقاط مختلف استان همراه خواهد بود. در روز چهارشنبه، اگرچه وزش باد کمتر می‌شود، اما با توجه به ماندگاری ذرات گرد و غبار، کیفیت هوا کماکان پایین خواهد بود.

وی درباره منشأ آلودگی‌ها می‌افزاید: منبع اصلی گرد و غبار است. علاوه بر ترکمنستان و افغانستان و هرات، در داخل کشور نیز کانون‌های گرد و غبار وجود دارد. با توجه به اینکه منطقه ما خشک است و در سال‌های اخیر نیز دچار خشکسالی بوده‌ایم، این پدیده تشدید شده است. با توجه به وضعیت زمین و خشکی منطقه، با کوچک‌ترین وزش بادی، گرد و غبار از اطراف به جو منطقه پخش و پراکنده می‌شود.

تا پایان مهرماه بارش قابل توجهی نخواهیم داشت

کارشناس هواشناسی در مورد پیش‌بینی بارش‌ها برای این هفته و هفته آینده می‌گوید: با توجه به نقشه‌ها، تا پایان مهرماه بارش قابل توجهی برای استان پیش‌بینی نمی‌شود. البته در روزهای آخر ماه ممکن است دقت پیش‌بینی کاهش یابد، اما فعلاً تا تاریخ ۳۰ مهر، بارشی برای استان پیش‌بینی نکرده‌ایم.

کمیته اضطرار تصمیم‌گیر است

بنابر قوانین موجود، برای تعطیلی ادارات و مدارس در شرایط آلودگی با ریزگردها، کارگروه اضطرار باید تشکیل شود. برای اطلاع از اینکه این کارگروه در چه شرایطی تشکیل می‌شود، به سراغ معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست خراسان رضوی رفتیم. مهدی یزدان‌جو عنوان می‌کند: در این زمینه دو کارگروه وجود دارد؛ کارگروه شرایط اضطرار وقوع پدیده گرد و غبار و کارگروه اضطرار آلودگی هوا که مربوط به آلاینده‌های گازی است. استاندار در هر دو کارگروه رئیس است و در خصوص آلودگی هوا به معاونت عمرانی استانداری خراسان رضوی و برای گرد و غبار نیز به اداره کل مدیریت بحران استان تفویض اختیار کرده است و ما در هر دو کارگروه به‌عنوان دبیر نقش هماهنگ‌کننده را داریم. در حوزه شهرستان‌ها نیز اداره کل بحران به فرمانداری‌ها تفویض اختیار کرده است و فرمانداری‌ها می‌توانند تصمیم‌گیری کنند.

وی می‌افزاید: در خصوص آلودگی‌های گازی که در ۶ ماهه دوم سال با آن مواجه هستیم و در آن موضوع آلودگی خودروها و نیروگاه‌ها مطرح است، بر اساس اعلام علوم پزشکی جلسه تشکیل می‌شود.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست تأکید می‌کند: برای کارگروه گرد و غبار طبق اعلام اداره کل هواشناسی استان اقدام می‌شود و اگر شاخص ۲۴ ساعته آلایندگی هوا به ۲۵۵ برسد، استاندار خودش ورود می‌کند و می‌تواند بدون تشکیل کارگروه برای سایر اقدامات مورد نیاز تصمیم‌گیری کند. اما تا زمانی که شاخص ۲۴ ساعته به ۱۸۵ نرسد، کارگروه تشکیل نمی‌شود و فقط پیام‌های خودمراقبتی می‌دهیم. بنابراین، وقتی شاخص به ۱۸۵ برسد، دستگاه‌های مختلف باید نظر دهند تا بر مبنای نظرات تخصصی آن‌ها تصمیم‌گیری کنیم.

یزدان‌جو با بیان اینکه سازمان هواشناسی نقش اساسی در تصمیم‌گیری در این زمینه دارد، می‌گوید: هواشناسی باید وضعیت پایدار یا ناپایدار را اعلام کند. پس از آن، شهرداری و مرکز پایش نیز نظرات خود را ارائه می‌دهند. در نهایت، جمع‌بندی و تصمیم‌گیری با رئیس کارگروه و کارگروه است. اگر پیش‌بینی شود شاخص به ۲۵۵ می‌رسد، به آیین‌نامه کشوری مراجعه می‌کنیم. این آیین‌نامه سطوح مختلفی دارد؛ سطح یک یعنی هشدار خودمراقبتی که ما روز شنبه اعلام کردیم تا پایان روز یکشنبه اجرا شد. سطح دو شامل همه افراد است، اعم از اینکه مشکلی دارند یا ندارند و محدودیت‌هایی برای رفت‌وآمد ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه کارگروه تصمیم می‌گیرد آیا مدارس تعطیل شوند یا خیر، می‌افزاید: در حال حاضر، تصمیمات ما بر مبنای هشدار خودمراقبتی تا پایان روز یکشنبه بوده است. برای روزهای آینده هنوز چیزی به ما اعلام نشده است. در خصوص تعطیلی مدارس نیز عدد شاخص باید به ۱۸۵ برسد تا کارگروه تشکیل شود و پس از آن درباره تعطیلی یا ادامه فعالیت‌ها تصمیم‌گیری کنیم.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست تأکید می‌کند: به‌عنوان دبیر کارگروه، در جلسه‌های مختلف به دنبال این هستیم که روند تصمیم‌گیری‌ها را شفاف کنیم.

ضرورت توجه به مولفه تداوم در کنار شاخص

اگرچه شاخص آلودگی هوا باید به ۲۵۵ برسد تا بدون تشکیل کارگروه درباره تعطیلی تصمیم‌گیری شود یا حداقل شاخص آلودگی ۱۸۵ را تجربه کنیم تا کارگروه تشکیل شود، اما از آن‌جایی‌که آلودگی هوا در هفته گذشته و طبق پیش‌بینی، در روزهای آینده تداوم خواهد داشت و احتمالاً تا آخر هفته وضعیت آلودگی هوا امیدبخش نخواهد بود، باید متولیان امر مسئله تداوم آلودگی را نیز در کنار شاخص آلایندگی هوا به‌عنوان یک مؤلفه در نظر بگیرند تا تشکیل کمیته اضطرار براساس همه شرایط باشد، نه صرفاً رسیدن عدد شاخص آلایندگی به ۱۸۵. تداوم آلودگی می‌تواند با توجه به در معرض قرار گرفتن طولانی‌مدت برای کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماری‌های خاص، آسیب‌زا باشد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha